De Griep

De laatste tijd wordt veel aandacht besteed aan de Mexicaanse griep. Van lee berichten in de krant, op televisie en op het internet zou je bijna vanzelf ziek worden. Het lijkt wel of deze griep speciaal bedacht is voor de komkommertijd. Is deze griep echt zo bijzonder? De verschijnselen lijken nogal mild te zijn en er overlijdt zelden iemand aan. Een gewone griep is minstens net zo erg.
In december 2007 kwam dit in het nieuws:

Elk jaar vallen in de Europese Unie minstens 40.000 doden door griep. Het zijn vooral ouderen en chronisch zieken met long- en hartziekten, zo blijkt uit een nieuwe studie van het EU-centrum voor besmettelijke ziekten ECDC.
In jaren dat het virus erg actief is, kan het aantal doden door griep oplopen tot 220.000. ,,Mensen hebben soms het idee dat griep geen serieuze ziekte is”, zei directrice Zsuzsanna Jakab van het ECDC maandag. ,,Maar duizenden levens zouden gered kunnen worden als risicogroepen een griepprik zouden halen. Vaccinatie geeft effectieve bescherming.”
Nog niet alle EU-landen kennen een jaarlijkse griepprik. Het percentage ingeënte ouderen varieert in EU-landen van 4 tot 75 procent, vermoedt het ECDC.

Heb je daar ooit zulke paniekreacties op gezien? Ik niet. Waarom nu dan wel voor een griepje dat ergens in Mexcio is begonnen? Zouden we niet beter kunnen accepteren dat je af en toe ziek wordt? Even een paar dagen in bed, je laten vertroetelen en daarna lekker weer aan slag. Laat die griep maar komen!