Veilig stemmen

Door de gemeenteraadsverkiezingen en de vermeende stembusongeregeldheden in Rotterdam en Den Haag is de discussie over stemmen met de computer en het stemgeheim weer opgerakeld.
Stemmen met de computer zou niet mogen. Het argument is dat men door de ‘straling’ die van het apparaat komt zou kunnen zien op welke partij iemand heeft gestemd. Tja, theoretisch zou dat kunnen. Maar wat moet je daarvoor dan wel doen? Je zou de stemcomputer goed moeten kunnen analyseren en wel zo nauwkeurig dat je weet welk stralingssignaal hoort bij welke knop. Het lijkt me sterk dat kwaadwillende lieden lang genoeg ongestoord met zo’n computer aan de slag kunnen om dat te doen. Dan moet je ook nog een ontvangstapparaat en verwerkingsprogramma bouwen die op een willekeurige plek de stem van iemand kan weergeven. Lijkt mij een nogal kostbare aangelegenheid om zoiets te doen. En dan nog? Wat kan je ermee? Maar goed, er is besloten om stemcomputers in de ban te doen en het stemmen met het potloodje tot veilig(er) te verklaren. Ik waag het te betwijfelen. Nu al blijkt het dat mensen getweeën het stemhokje ingaan.

Heb je er wel eens over nagedacht waar de stemhokjes staan? Die staan meestal in openbare gebouwen zoals scholen. De hokjes, die aan de achterkant open zijn, kunnen  makkelijk bespied worden. Een superkleine (goedkope) webcam kan van tevoren eenvoudig worden verstopt. Wordt daarnaar gezocht voordat de stemhokjes worden geplaatst? Zijn daarvoor voldoende deskundige personen voor om zo’n zoektocht uit te voeren? Ik weet het niet. Misschien is het stemgeheim wel nooit voor 100% te waarborgen.